partnergedrag

partnergedrag

Een kromsnavel is geen knuffeldier.

En dan is er het moment dat een kromsnavel als gezinslid erbij komt, voor het leven. Een start voor iedereen waar de basis wordt gelegd. Een basis van een hopelijk lang en gelukkig leven, met de juiste voeding, een speelboom, lekker mee naar buiten, sproeien, veel verrijkingen om verveling te voorkomen en natuurlijk een flinke dosis liefde.

Veel eigenaren maken een start met lekker knuffelen, natuurlijk vinden de meeste papegaaien dit fijn, en vooral kaketoes zullen je om de vinger winden om te krijgen wat ze willen………veel aandacht.

En dan breekt te vaak het moment aan dat er problemen ontstaan. De vogel gaat de aandacht opeisen door ongewenst gedrag te vertonen (bijvoorbeeld schreeuwen en agressie naar de gezinsleden), en het lieve leuke vogeltje verandert in een monstertje.

Een kromsnavel is (nog) niet gedomesticeerd, dat wil zeggen dat hij natuurlijk wild gedrag vertoont, ook in de huiskamer. Hij heeft de intelligentie van een kind van ongeveer 4 jaar en kan heel goed manipuleren. Daarom is een gezonde basis opbouwen met je vogel zo belangrijk, het mentale en fysieke welzijn staat voorop, niet wat de gezinsleden en eigenaar zo leuk vinden om te doen. Met de juiste kennis en opvoeding kunnen veel problemen worden voorkomen, bijvoorbeeld partnergedrag.

Wat is partnergedrag ?

Een vogel in het wild wil voortplanten en daar is een partner voor nodig. In een kolonie is er keus genoeg en zoekt de vogel een partner voor het leven om te gaan broeden (bij het wegvallen van de partner kan er een nieuwe worden gezocht). Om de partner te verleiden wordt alles uit de kast gehaald; voer opgeven, kreunende geluidjes maken, seksueel opgewonden raken naar degene die hij kiest (partnergedrag) en natuurlijk kan dat nooit een mens zijn. In zo’n geval heeft de eigenaar de seintjes aangenomen door er op in te gaan met teveel knuffelen op plaatsen die je als mens dient te vermijden (erogene zones), onder de vleugels, bij de staart en over het lichaam. Gevolgen: frustratie bij de vogel, want hij snapt niet wat hij verkeerd doet, tenslotte is het natuurlijk gedrag. De relatie eigenaar/vogel wordt verstoord met nare gevolgen, een eigenaar die geen kennis van zaken heeft reageert door bijvoorbeeld de vogel in de kooi te laten of hem te herplaatsen. De vogel wordt gestraft en dat is dubbel frustrerend omdat hij dat ook niet snapt en wordt afgewezen. Het leuke is eraf bij de eigenaar en de vogel verliest alles waar hij recht op heeft (mentale en fysieke mishandeling).

Hoe kun je partnergedrag voorkomen ?

Ten eerste door je te verdiepen in de natuurlijke leefsituatie en gedrag. Vervolgens kennis opdoen over opvoeden, wat te doen en wat juist te laten. Probleem vogels worden niet geboren (met o.a. uitzondering van slechte kweek en sommige vogels zijn in de huiskamer niet gelukkig), probleem vogels worden gemaakt door verkeerd aangeleerd gedrag. Als je vogel zijn/haar leeftijd bereikt (is soort gebonden) dat de hormonen beginnen te gieren, is het belangrijk dat je vooraf al de juiste stappen hebt gezet. Dan kun je zonder problemen inspelen op het tijdelijke gedrag (edelpoppen kunnen het gehele jaar door broeden), door korter te aaien op het kopje, niet straffen, terug zetten op de vaste plek en negeren, geen zacht en warm voedsel, langer in het donker en voorkom broedplaatsen.

Een kromsnavel kan nooit voldoen aan de knuffel behoeften van de eigenaar en gezinsleden, vermenselijken is een verkeerde boodschap overbrengen. Dat zorgt op langere termijn te vaak voor problemen waar de vogel de dupe van wordt. Bezint eer ge begint en laat je goed voorlichten, ondersteunen door deskundigen of ons Vogel-huis

Please like & share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *